КОНТАКТНА ГЕНЕРАЦІЯ ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ОБМІННОГО ІНЕРЦІЙНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ОБЕРТАЛЬНИМИ ТОПОЛОГІЧНИМИ РОЗРИВАМИ КОМПЛЕКСНОГО ПРОСТОРУ В УМОВАХ МОДУЛЯЦІЇ ДОБРОТНОСТІ, ТУНЕЛЮВАННЯ ТА СИЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ : ХОЛОДНИЙ БАФТИНГ СУПРОТИ ТЕПЛОЇ ВІЛЬНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ - ЗАСПА, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Досліджена контактна генерація обмінного інерційного випромінювання обертальними топологічними розривами комплексного простору в нерівноважних відкритих природних системах. Встановлені фізичні механізми сильної взаємодії в поєднанні двох фундаментальних полів – електромагнітного та гравітомагнітного, а також визначені умови її домінування над електростатичною та гравітостатичною взаємодіями. Виявлені два суттєво відмінних режими генерації обмінного інерційного випромінювання : низькотемпературний бафтинг з обмінно-тунельною модуляцією добротності навколорозривного резонатора та високотемпературна вільна генерація. Наведені приклади таких режимів в динаміці природних систем різних рівнів та масштабів організації. Досліджена турбулентна трансформація та термалізація струменевих та вирвоподібних структур руху, сформованих бафтингом, які пов’язані з втратою їх когерентності. Наведені відповідні приклади в технічних, космічних та псевдоелементарних системах. Відзначена головна роль такого роду процесів в динамічній терморегуляції клімату Землі, хибно віднесеній на рахунок антропогенного фактору в галасливих концепціях сучасного глобального потепління. Встановлені механізми утворення маси спокою, заряду, спіну та магнітного моменту мікрочастинок. Спростований релятивістський принцип еквівалентності інертної та гравітаційної мас та виявлена невідповідність сучасних фізичних стандартів у галузі фундаментальних взаємодій (SM) та космології (Lambda-CDM) натурним даним щодо симетрії, топології, енергетики, динаміки та еволюції нерівноважних відкритих систем.