ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ СКЛАДНИХ СИСТЕМ ПІД ДІЄЮ ДЖЕРЕЛ ТЕРМІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - ЛЕВКІН, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті досліджені деякі аспекти розв’язання задачі побудови математичних моделей для оптимізації параметрів локальної лазерної дії на багатошарові мікробіологічні системи. Задані обмеження на шукані параметри лазера і на температурне поле у матеріалі, що підлягає лазерному діленню. Перевірка виконання обмежень неперевищення максимального значення температурного поля за своє припустиме вимагає багаторазового розрахунку відповідного температурного поля у мікробіологічному матеріалі. Контроль за обмеженнями на температурне поле забезпечує життєздатність його частин під час біотехнологічного процесу лазерного ділення. Для побудови адекватних оптимізаційних математичних моделей автором обґрунтована адекватність розрахункових математичних моделей, що описують стан мікробіологічної системи під дією джерел лазерного випромінювання. Досліджена багатоточкова крайова задача з системою неоднорідних диференціальних рівнянь теплопровідності для багатошарового мікробіологічного середовища і обґрунтована коректність цієї задачі за незначними збуреннями правої частини диференціального рівняння. Отримані в статті результати гарантують адекватність прикладних оптимізаційних математичних моделей пошуку раціональних значень технічних параметрів лазерних випромінювачів. З метою підвищення точності оптимізації технічних параметрів лазерних випромінювачів у статті здійснене математичне моделювання підготовчого етапу розморожування ембріона. Наведені математичні моделі і методи їх реалізації потрібні для підвищення якості розморожування ембріона. Вдосконалення методики реалізації прикладних біотехнологічних задач безумовно ускладнить математичні моделі, однак це підвищить точність розрахунку і оптимізації технічних параметрів біотехнологічного процесу лазерного ділення ембріонів.