КЕЙП: ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ТА МОДНА СУЧАСНІСТЬ - ДІТКОВСЬКА, О.; ЛУЩЕВСЬКА, О.; БУХАНЦОВА, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі проведено дослідження історичних та сучасних моделей жіночого плечового одягу типу кейп, що має багатовікову історію та є модним трендом сучасності. Проведено ретроспективний аналіз видів, форми та різноманіття оздоблення кейп за період з 1750-х до початку 1900-х років. Встановлено, що за свою історію з простої накидки із грубого сукна чи вовни з кінця ХVIIІ ст. кейп, окрім прямого призначення оберігати від холоду, почав виконувати ще й естетично-інформаційну функцію, оскільки отримав статус елементу гардеробу знаті та багатих верств населення. Враховуючи надзвичайне різноманіття конструктивних та стилістичних рішень сучасних моделей кейп, рекомендовано відділити поняття "кейп" від поняття "накидка " чи "пальто" і вважати самостійним видом плечового одягу з оригінальним кроєм. Доведено, що історичний одяг є актуальним сьогодні та невичерпним джерелом натхнення для сучасних дизайнерів, які є суб’єктами різних сегментів системи моди.