ЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДМОЧУВАЛЬНО-ЗОЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ У ВИРОБНИЦТВІ ШКІР - ДАНИЛКОВИЧ, А.; ЛІЩУК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розроблена ресурсоощадна екологічно орієнтована технологія відмочувально-зольних процесів виробництва шкір для верху взуття з сировини великої рогатої худоби. Досліджено фізико-хімічні, технологічні та екологічні особливості існуючої і розробленої технологій. Розроблена технологія завдяки підвищенню температури процесу забезпечує ефективніше використання хімічних реагентів, зменшення концентрацій екологічно небезпечних реагентів, тривалості процесу та енерговитрат на виробництво одиниці продукції. При цьому, загальні витрати хімічних реагентів зменшуються у 2,2 рази, а у відпрацьованих технологічних розчинах концентрація сульфіду натрію і гідроксиду кальцію – відповідно у 2,9 і 4,4 разів при скороченні тривалості технологічного процесу у 2,3 рази. Розроблена ресурсоощадна технологія забезпечує формування шкіряного матеріалу для верху взуття зі збільшеним виходом площі на 3,9 %, а його експлуатаційні властивості відповідають вимогам ДСТУ 3115-95.