СИНТЕЗ І СТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА НАНОЧАСТИНОК ZNO - АСАУЛЮК, Т.; САРІБЄКОВА, Ю.; СЕМЕШКО, О.; КУЛІШ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У даній роботі наночастинки цинку оксиду (ZnO) синтезовані методом прямого осадження у водному розчині з використанням цинку ацетату дигідрату і натрію гідроксиду як прекурсорів. Молярне співвідношення Zn2+ до OH- складало 1:2. Отриманий осад обробляли при різних температурах. Кристалічну фазу і структурні параметри кожного отриманого зразка, такі як міжплощинна відстань, розмір кристалітів, щільність дислокацій, мікронапруження, визначали за допомогою рентгеноструктурного аналізу (XRD) для різних кристалографічних площин. Інші параметри кристаліту, такі як константи решітки, об’єм елементарної комірки, довжина зв’язку Zn–O, кристалічність синтезованих зразків ZnO, також розраховували за даними XRD. Рентгенограми демонструють успішно синтезовану фазу ZnO з гексагональною структурою вюрциту і середніми розмірами кристалітів 24,6 нм, 25,6 нм і 28,1 нм для зразків, висушених при кімнатній температурі без термообробки (S1), висушених при 60°C без прожарювання (S2), висушених при 60°C і оброблених при 300°C в атмосфері повітря протягом 2 год (S3), відповідно. Розраховані структурні параметри синтезованих наночастинок ZnO добре узгоджуються зі стандартними звітними даними (JCPDS 36-1451). Досліджено вплив термічної обробки на структурні параметри синтезованих наночастинок ZnO, який свідчить про те, що підвищення температури термічного розкладу покращує якість кристалічного матеріалу. Дані XRD показують, що синтезований зразок S3 не містить домішок і характеризується параметрами решітки a = 3.252 Å, c = 5.210 Å, об’ємом елементарної комірки V = 47.703 Å3, довжиною зв’язку Zn–O = 1.9789 Å і кристалічністю 93%. Результати мають практичне значення для простого синтезу високодисперсних форм ZnO і їх можливого застосування в опорядженні текстилю.