РОЗРОБЛЕННЯ АРХІТЕКТУРИ СИСТЕМИ ОПТИЧНОГО РОЗПІЗНАВАННЯ СИМВОЛІВ З ФОТОГРАФІЙ ДОКУМЕНТІВ - ШАХОВСЬКА, Н.; ШЕБЕКО, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Робота спрямована на створення інформаційної системи оптичного розпізнавання символів з фотографій документів. Складність опрацювання зображень, які являють собою набір пікселів, викликають у комп’ютерів незручності у роботі з такими даними. Для розв’язання цієї задачі можна використати такі підходи: математичні алгоритми, одна складна нейронна мережа або набір з кількох простих нейронних мереж. Звичайні математичні алгоритми складно оптимізувати до необхідної точності при використанні неструктурованого набору даних, яким являються зображення. Одна складна нейронна мережа є як швейцарський ніж, який може усе, але недостатньо якісно. Саме тому ми будемо використовувати 2 типи нейронних мереж з різними архітектурами, кожна з яких спрямована на розв’язання конкретної підзадачі. Ключовими елементами такої технології є: модуль пошуку тексту, модуль розпізнавання символів української та англійської мови, модуль пошуку ключових слів, модуль пошуку необхідних даних.