ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОЦІНКИ НАДІЙНОСТІ ОБЛАДНАННЯ ХОЛОДИЛЬНИХ МАШИН НА ОСНОВІ НЕЙРОНЕЧІТКОГО МЕТОДУ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЇХ СТАНУ - ХОРОЛЬСЬКИЙ, В.; КОРЕНЕЦЬ, Ю.; ПЕТРУШИНА, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
З метою проєктування сучасних смарт-підприємств типу промислових холодильників із забезпеченням високого рівня надійності їх роботи за умови збереження належної якості охолоджування, заморожування та зберігання різних видів продукції, у статті виконано аналіз існуючого рівня безпеки та часу напрацювання до відмови обладнання холодильних машин для холодопостачання промислових холодильників та системний аналіз технічної системи обладнання холодильних машин з метою визначення вимог до системи оцінки рівня безпеки обладнання підприємств – промислових холодильників. Розроблено методологію аналізу стану обладнання холодильних машин промислових холодильників, як об’єкта несправностей. Побудовано моделі можливих несправностей з виявленням взаємозв’язків між технологічними параметрами працездатності, надійності та аварійними ситуаціями. Розроблено ситуаційну модель стану холодильної машини, як джерела несправностей, що відрізняється можливістю виявлення взаємозв’язків між параметрами, подіями – причинами виникнення аварійних ситуацій та станом холодозабезпечення холодильних камер. Структуровано знання про нечіткі ситуації та побудовано нечіткі моделі надійності, які характеризують стан обладнання. Практична цінність дослідження полягає в розробленні методології оцінки надійності та довговічності обладнання холодильних машин на основі нейронечіткого методу ідентифікації, створення бази знань і системи керування процесом працездатності холодильних установок. Такий підхід дає змогу побудувати системи прогнозування та моніторингу аварійних ситуацій в системах оперативного контролю технологічних процесів заморожування продуктів харчування.