МЕТОДИКА РАДІОЛОКАЦІЇ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ЗІ ШТУЧНО ЗНИЖЕНОЮ ЕВП ЗА УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ РЕЗОНАНСНОГО ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛЯ - ПАРХОМЕЙ, І.; БОЙКО, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі представлено результати дослідження методики радіолокації літальних апаратів зі штучно зниженою ефективною площею відбиття (ЕПВ) за умов застосування резонансного електромагнітного поля. Показано, що виявлення та супроводження повітряних об’єктів за умов штучно зменшеної ефективної відбиваючої поверхні (ЕВП) здійснюється використанням радіолокаційної інформації за умов резонансного збудження їх радіопоглинаючого покриття. Запропоновано здійснювати супроводження та виявлення літальних апаратів шляхом комплексного поєднання активного радіолокаційного каналу із формуванням резонансного радіосигналу та пасивної РЛС яка здатна приймати сигнали утворені збудженою поверхнею. Визначено, що шляхом підвищення рівня потужності опромінюваного сигналу до 20-30 % існує можливість збільшення в 10 разів площі локальної області провідності діелектрика, а отже це дозволить здійснити спрощення технічної реалізації способу локації літальних апаратів. Запропоновані методики керування дозволяють забезпечити необхідну ймовірність виявлення та супроводження радіолокаційної цілі за умов складної завадової обстановки і таким чином підвищують потенційні можливості РЛС.