ОЦІНКА СТАНУ РОЗПОДІЛЬНОЇ ЕЛЕКТРИЧНОЇ МЕРЕЖІ ЗА РІЗНОЇ ПОВНОТИ ВХІДНИХ ДАНИХ - БУРИКІН, О.; МАЛОГУЛКО, Ю.; ТОМАШЕВСЬКИЙ, Ю.; ЩЕРБАТИЙ, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Найефективнішим заходом для забезпечення спостереження за електророзподільними мережами є інтеграція інтелектуальних приладів обліку з можливістю зберігання та передачі даних на основі технології Smart Metering в автоматизовані комерційні системи обліку електроенергії. Автоматизовані системи комерційних систем обліку електроенергії та інтелектуальні прилади обліку призначені для надання достовірної та своєчасної інформації про облік електричної енергії, на основі якої здійснюються фінансові розрахунки між учасниками ринку. Проте на сьогоднішній день використання автоматизованих систем комерційного обліку електроенергії приладів інтелектуального обліку в розподільчих мережах обмежене, а наявна інформація не дає можливості забезпечити спостереження за електророзподільними мережами і, як наслідок, визначити складові втрати електроенергії в структурі електричного балансу з достатньою точністю. Тому в статті аналізується можливість покращення спостережливості електророзподільних мереж за допомогою приладів Smart Metering. Досліджено доцільність застосування результатів оцінки стану розподільних електричних мереж в інформаційних системах з метою детального аналізу функціонування електричних мереж. Застосовано математичну модель для оцінки стану розподільної електричної мережі та якості вимірювань у ній. Розумні вимірювальні інформаційні системи накопичують інформацію про виміряні графіки споживання електроенергії, використання якої дозволяє сформувати поелементну структуру втрат електроенергії з прив’язкою до періоду часу роботи елементів мережі, а також визначити локальні комірки з найбільшими вплив на загальні втрати електроенергії. Крім того, комерційні витрати, що входять до структури балансу, не мають самостійного математичного опису. Тому оцінити їх економічно обґрунтований рівень важко. Вони визначаються зі структури балансу електроенергії, як різниця між фактичними і розрахунковими технологічними втратами. Збільшення прибутку енергопостачальних компаній залежить від зменшення комерційної складової. Таким чином, актуальним завданням є розробка методів та інструментів для аналізу технічних та комерційних втрат електроенергії в електричних розподільних мережах та впровадження програмних засобів для їх реалізації з використанням баз даних та інформаційних систем Smart Metering.