МЕЛІСОПАЛІНОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕДІВ ПІВДЕННОЇ БЕСАРАБІЇ - АДАМЧУК, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі наведено результати мелісопалінологічних досліджень весняного меду отриманих в умовах Північної Бессарабії на території Центру етнографічного, зеленого, сільського туризму та сімейного відпочинку Фрумушика-Нова (Одеська область). Встановлено, що пилковий профіль досліджених медів представлений 30 морфотипами пилкових зерен різних видів рослин, містить падь природнього походження та природні домішки (частки рослин, воску, тіла бджіл). У пилковому профілі медів не було виявлено домінуючих (45% і більше) пилкових зерен, вторинних – 6, незначних – 21, включення – 3 морфотипи. У пилковому профілі весняних медів Південної Бессарабії виявлено пилкові зерна ендемічних видів рослин степу України (тамарикс галузистий, горошок паннонський, шипшина степова, біфора промениста, айлант, в’яз низький, мигдаль степовий, фіалка окультна). Отримані результати у подальшому можуть бути використані для ідентифікації у географічному зазначені меду з цього регіону.