ПРИНЦИПИ ВДОСКОЛЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК КАНАЛІВ ТЕЛЕМЕТРІЇ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - БОЙКО, СЕРГІЙ; СТУЩАНСЬКИЙ, ЮРІЙ; ДЕРЯБІНА, ІННА; ПАНЧЕНКО, ВІКТОР; ГРИБАНОВА, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття присвячена питанням вдосколення характеристик каналів радіозв’язку та телеметрії безпілотних літальних апаратів. У статті визначено основні принципи, щодо вдосколення характеристик каналів радіозв’язку та телеметрії безпілотних літальних апаратів за різних метеорологічних умов експлуатації, впливів електромагнітних завад та рельєфу місцевості. Запропоновано враховувати розташування антен, як на землі так і на борту БпЛА, таким чином, щоб при маневрах БпЛА хоча б для однієї з антен БпЛА на лінії НС - антена БпЛА не було ніяких елементів конструкції БпЛА. Таким чином, визначено, що пропадання зв’язку з БпЛА певної дальності може бути викликано локальним спадом напруженості поля через осциляції, таким чином, якщо пролетіти ще якусь відстань, то зв’язок може відновитися. Остаточне зникнення зв’язку настане тільки після повного перекриття суттєвої зони об’єктами на землі або рельєфом поверхні.