ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГІДРОГЕЛІВ ТА ПЛІВОК ПВС НА ОСНОВІ ВОДНОГО ЕКСТРАКТУ КРОПИВИ ДВОДОМНОЇ - ЛЯШОК, ІРИНА; КРЮКОВА, ОЛЕНА; ШВЕЦЬ, ВЯЧЕСЛАВ; КИЧУЖИНЕЦЬ, МАКСИМ; ГАЛАГАН, ВІКТОРІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглянуто можливість створення на основі водного екстракту кропиви дводомної плівок та гідрогелів з полівінілового спирту (ПВС) з полісахаридами: картопляним крохмалем (Кр) та карбоксиметилкрохмалем (КМК). Дсліджено реологічні властивості композицій ПВС, ПВС/Кр та ПВС/КМК на основі водного екстракту кропиви дводомної та встановлено, що розчин ПВС на основі водного екстракту кропиви дводомної та композиція розчинів ПВС/КМК характеризуються як псевдопластичні рідини, для яких в’язкість зменшується при збільшенні напружень зсуву. А композиція ПВС/Кр на основі водного екстракту кропиви дводомної відноситься до дилатантних рідин, тобто систем для яких в’язкість зростає при збільшенні швидкості деформації зсуву. Встановлено, що додавання до композиції ПВС крохмалю призводить до збільшення ступеню набрякання гідрогелів на основі водного екстракту кропиви дводомної у дистильованій воді та у фізіологічному розчині NaCl на 280% менше ніж додавання КМК. Виявлено, що додавання КМК до ПВС на основі екстрату кропиви призводить до зменшення швидкості висихання гідрогелів. Надано рекомендації щодо застосування гідрогелів та плівок ПВС на основі водного екстракту кропиви дводомної з урахуванням впливу крохмалю та КМК на фізичні властивості.