ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОДУКТИВНОСТІ ВІБРАЦІЙНОЇ МАШИНИ ЗМІНИ СКЛАДУ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ ВОДИ ДЛЯ ТЕПЛОМЕРЕЖ - ДУШЕНКО, ОЛЕКСАНДР; ТКАЧУК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Не якісна водопідготовка для котлів, та забруднення, що присутні в неочищеній воді, призводять до цілого ряду проблем: великі колоїдні та механічні забруднення у вигляді накипу, іржі, глини або піску швидко забивають труби, значно зменшуючи їх внутрішній діаметр. Це призводить до виходу з ладу запірної арматури та насосного обладнання: солі жорсткості та інші важкорозчинні солі (карбонати, сульфати магнію та кальцію, силікати, різні сполуки міді та марганцю) осідають, утворюючи кірку на металевих стінках обладнання, що зменшує його тепловіддачу. Суть роботи запропонованого обладнання полягає в тому, що вплив гідрокавітації та змінного магнітного поля на воду зводиться до єдиного процесу – розщепленню молекул води у кавітаційній порожнині на активні радикали. Запропоновано конструкцію вібраційної машини з гідрокавтаційним впливом на воду при зворотно-поступальному руху рідини крізь насадок, що підвищує сумарний ефект розриву водневих зв’язків у молекулах води, окисленню іонів заліза та кальцію, збільшення показника Рн.