МЕТОД СЕГМЕНТАЦІЇ МРТ СЕРЦЯ НА ОСНОВІ ЛОКАЛІЗАЦІЇ МАСОК - СЛОБОДЗЯН, ВІТАЛІЙ; БАРМАК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Аналіз МРТ зображень серця є трудомістким процесом, який вимагає значних зусиль і часу. Це обумовлено складністю анатомії серця, варіабельністю зображень і необхідністю високої точності у виявленні патологій. Автоматизація процесів аналізу МРТ є важливою для підвищення ефективності діагностики. Точна сегментація МРТ зображень серця може слугувати основою для інших досліджень та клінічних застосувань. У цьому дослідженні запропоновано новий підхід до сегментації МРТ зображень, що включає три етапи: локалізацію, генерацію масок та постобробку. Для оцінки точності отриманих результатів було проведено серію експериментів з використанням набору даних Automated Cardiac Diagnosis Challenge. Використовуючи запропонований підхід вдалося досягнути точності сегментації правого шлуночоку - 0.974, лівого шлуночоку - 0.947, та міокарду лівого шлуночку - 0.896 для End diastole та правого шлуночоку - 0.94, лівого шлуночоку - 0.915, та міокарду лівого шлуночку - 0.92 для End systole. Запропонований підхід має потенціал для подальших досліджень МРТ зображень, забезпечуючи високу точність сегментації.