ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ І ТЕХНОЛОГІЙ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ПІДГОТОВЦІ ІТ-ФАХІВЦІВ - КУНДОС, МАКСИМ; СОЛОВЕЙ, ЛЮДМИЛА; ГРИСЮК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглянуті методологічні підходи до моделювання програмного забезпечення. Запропоновані методи та інструменти моделювання з розробки програмного забезпечення для ІТ проєктів. Визначено важливість розуміння основ моделювання та аналітики для сучасних ІТ-фахівців. В основі дослідження лежить аналіз сучасних методів і технологій, таких як Model-Driven Development (MDD) і Unified Modeling Language (UML), які сприяють ефективному створенню та управлінню складними програмними системами. Основна увагу зосереджено на важливості візуалізації вимог, оптимізації проєктування, а також покращення комунікації між командними розробниками. Зокрема, підкреслюється, що моделювання допомагає виявляти помилки на ранніх етапах, що значно знижує ризики і витрати, пов’язані з їх виправленням у пізніших стадіях розробки програмного забезпечення. Дослідження аналізує вплив адаптивних методологій, таких як Agile і DevOps, на моделювання, відзначаючи його роль у забезпеченні гнучкості та швидкої реакції на зміни вимог. Результати дослідження підтверджують, що володіння сучасними підходами до моделювання є необхідною складовою професійної підготовки майбутніх ІТ-фахівців, що дозволяє їм успішно адаптуватися до динамічного ІТ-ринку. Моделювання є одним із ключових етапів процесу розробки програмного забезпечення, що забезпечує формалізацію вимог, структурування компонентів системи та створення основи для подальшого проєктування та реалізації. Сучасні методи та технології моделювання надають змогу не лише підвищити ефективність процесу розробки, але й забезпечити гнучкість систем у відповідь на динамічні зміни бізнес-вимог. Використання сучасної методології моделювання є важливим етапом в освітньому процесі, адже допомагає здобувачам освіти не лише розуміти основи проєктування, але й готувати їх до викликів реальних проєктів у сфері інформаційних технологій.