ІНТЕГРАЦІЯ МОДЕЛЕЙ ПРОГНОЗУВАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МОНІТОРИНГУ ТРАНСПОРТНОГО ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ - ГАЛАКТІОНОВ, МИКОЛА; БРЕДУН, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Забруднення повітря у містах, спричинене викидами автотранспорту, стає дедалі більшою проблемо, особливо це стосується промислово навантажених міст, таких як Кривий Ріг. Постійний інтенсивний трафік руху та експлуатація транспортних засобів, що не відповідають сучасним екологічним стандартам, суттєво впливають на якість атмосферного повітря. Традиційні методи контролю забруднення часто є недостатніми для своєчасного реагування на постійні зміни якості повітря, що призводить до запровадження обмежень лише після досягнення критичних рівнів забруднення. Такий підхід є малоефективним для довгострокового управління якістю повітря. У статті розглядається важливість впровадження систем прогнозування як невід’ємної складової екологічного моніторингу. Системи прогнозування дозволяють заздалегідь оцінювати зміни якості атмосферного повітря та вчасно вживати заходи для мінімізації шкідливого впливу автотранспорту. Особливо важливими є такі системи в зонах з інтенсивним рухом, де накопичення забруднювачів може швидко перевищити безпечні рівні. Впровадження таких технологій дозволить містам ефективніше управляти транспортними потоками, знижуючи інтенсивність руху в періоди, коли ризик забруднення є найвищим. Це дослідження зосереджене на розробці підходів для інтеграції моделей прогнозування з системами моніторингу в реальному часі. Така інтеграція дозволяє отримати точнішу картину про вплив транспорту на повітряне середовище та своєчасно реагувати на потенційні екологічні загрози. Окрім того, результати показують, що управління транспортними потоками на основі прогнозних моделей може значно зменшити кількість викидів, особливо в зонах найбільшого навантаження, таких як транспортні вузли та магістралі. Впровадження таких систем забезпечує можливість планування міських транспортних мереж із врахуванням екологічних факторів, що в свою чергу підвищує комфорт життя мешканців і зменшує негативний вплив на навколишнє середовище.