ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ ПОБУДОВИ ТА ПРОЕКТУВАННЯ ПЛАТФОРМИ ДЛЯ СПІЛЬНОГО ПЕРЕГЛЯДУ ВІДЕОКОНТЕНТУ - КОСТЮЧЕНКО, АРТЕМ; ЛОКТІКОВА, ТАМАРА; КУШНІР, НАДІЯ; ЛИСОГОР, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Ефективне функціонування платформи для обміну відеоконтентом можливе лише за умови врахування при її розробці різноманітних потреб користувачів та специфіки синхронізації відтворення відео. До особливостей таких платформ, зокрема, належить надання одночасного доступу до контенту кільком користувачам, які знаходяться в різних географічних точках, з мінімальною затримкою. Крім того, важливою є інтерактивна взаємодія користувачів за допомогою текстових і голосових чатів, що створює віртуальний простір для обміну медіаконтентом. Ці потреби користувачів формують основні вимоги до технічного рішення, включаючи високу пропускну здатність каналу передачі даних, ефективну обробку запитів, інтеграцію інтерфейсу з можливістю управління кімнатами та правами доступу до відтворення відео. У статті пропонується розробка платформи для спільного перегляду відеоконтенту, яка характеризується такими можливостями як безперервна синхронізація відтворення, інтеграція текстового та голосового чату, а також можливість управління правами доступу до відеоконтенту. При розробці платформи особливу увагу було приділено використанню сучасних технологій, а саме для побудови та реалізації системи було обрано клієнт-серверну архітектуру, JavaScript-бібліотеки Express та React спільно з інструментом Vite, СУБД MongoDB, а також протоколи WebSocket та WebRTC, які мінімізують затримки та забезпечують безперебійне функціонування системи. Протокол WebSocket синхронізує дії всіх учасників кімнати, включаючи обмін відео та повідомленнями. Протокол WebRTC використовується для організації голосового зв’язку між учасниками, що робить взаємодію між користувачами ще більш динамічною та реалістичною. У результаті створено ефективний веб-застосунок для організації спільного перегляду відеоконтенту, що значно підвищив рівень взаємодії користувачів та забезпечив максимальний комфорт під час перегляду, що було доведено під час проведеного тестування різного виду, включаючи навантажувальне за допомогою інструменту JMeter.