ОЦІНКА НАДІЙНОСТІ МЕХАНІЗМІВ ПОРТАЛЬНИХ КРАНІВ «ГАНЦ» - СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі проведено аналіз відмов механізмів портальних кранів «ГАНЦ», які виникають у процесі понаднормової експлуатації, за отриманими даними розраховано коефіцієнти готовності, відмов та відновлення. Аналіз отриманих результатів показав, що найбільша кількість відмов виявлена у механізмах переміщення, підйому, зміни вильоту стріли та металоконструкціях крану. Основними причинами виходу з ладу механізмів переміщення є знос зубчастих коліс та валів-шестерен редукторів, руйнування та знос підшипників у редукторах, утворення тріщин у корпусах редукторів. Вихід з ладу механізмів підйому пов’язаний зі зносом канатів, канатних блоків та баранів, а також гальмівних накладок. Відмови механізмів зміни вильоту стріли викликані зносом зубців рейок та зубчастих коліс, підшипників та корпусів редуктора механізму.