МЕТОДИ ЮЗАБІЛІТІ-ТЕСТУВАННЯ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ МОБІЛЬНОГО ДОДАТКУ - КРАВЧЕНКО, Світлана; МАРЧУК, Галина; ЛОКТІКОВА, Тамара; ГРИШКУН, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Проводячи дослідження з метою вивчення зручності веб-сторінки, користувацького інтерфейсу чи пристрою для його подальшого масового використання, використовується тестування на зручність (юзабіліті-тестування). Юзабіліті-тест допомагає знайти найкраще рішення інтерфейсу зі всіх напрацювань, а також перевірити придатність ресурсу для користувачів з різних країн, коли, наприклад, передбачено перемикання мов. В роботі проаналізовано різні методи юзабіліті-тестування, на зручність використання веб-сайтів, додатків та інших інтерфейсів. Визначені основні етапи UX тестування та сценарій для опитування респондентів. В даній статті представлено методи і оцінки тестування показників якості програмного продукту. Об’єктом дослідження є usability тестування, як взаємодія з програмним продуктом, його сприйняття цільовою аудиторією і оцінювання якості і визначення критеріїв оцінки юзабіліті мобільного додатку для iOS купівлі електронного квитка для туристичних подорожей. В результаті UX-тестування виявляються слабкі місця інтерфейсу, що викликають утруднення у користувачів і невідповідність інтерфейсу їх очікуванням. За результатами тестування розробники допрацьовують продукт і доводять його до оптимальних вимог користувача. Було проведено тестування зручності користування за допомогою опитування респондентів без участі модератора. Розроблено схему для покрокової реалізації тестування. Використовуючи шкалу Лейкерта, здійснено оцінювання додатку за допомогою опитувальника, який включає п’ять факторів: здатність до навчання, ефективність, запам’ятовування, помилки та задоволення. Був представлений результат за кожним критерієм і загальний показник зручності використання мобільного додатку.