ПОБУДОВА ПРОГНОЗОВАНИХ МОДЕЛЕЙ СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ДЛЯ ТРАДИЦІЙНИХ ТА СКЛАДЕНИХ ЗГІДНО З КОНЦЕПЦІЄЮ SMART GRID СХЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ДЛЯ ЗАЛІЗОРУДНИХ ШАХТ - ВЛАСЮК, Валентин (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі досліджено особливості побудови прогнозованих моделей споживання електроенергії згідно з традиційними та розглянуто схеми, побудовані за концепцією Smart Grid, а також швидкоплинність зміни режиму споживання електроенергії, що є хаотично лавиноподібною та формує відповідний ряд проблемних питань. Потребує у сьогоденні вирішення, в першу чергу, систематизація об’ємів споживання електроенергії на залізорудній шахті. Розглянута дана проблема є актуальною не тільки з точки зору зниження нерівномірності у об’ємах споживаної електроенергії залізорудною шахтою, а й дозволить підвищити ефективність використання спожитої енергії, що, у свою чергу, дозволить збільшити об’єми виробленої продукції (залізорудної сировини). Прогнозованість моделей споживання електроенергії здійснюється за допомогою виділення даних зв’язків між даними змінними за статистично-математичним методом множинної кореляції, оскільки на прогнозовану модель споживання електроенергії чинить вплив велика кількість факторів. Основоположенням для побудови прогнозованих моделей споживання для традиційних схем електропостачання та подальшої їх трансформації стають «інтелектуальні технології» розвитку електроенергетики. Впровадження «інтелектуальних технологій», у тому числі й Smart Grid, дозволить стабілізувати та спрогнозувати графіки для об’ємів спожитої електроенергії залізорудної шахти, на відміну від традиційних схем її електропостачання. Ціль даної роботи полягає у дослідженні питань особливостей побудови математичних прогнозованих моделей споживання електроенергії, котрі розробляються для традиційних та побудованих згідно з концепцією Smart Grid схем електропостачання та сприяють збільшенню об’ємів виробленої продукції (залізорудної сировини) та зниження собівартості їх видобутку для конкурування по якості та ціні з іноземними виробниками сировини українських залізорудних шахт.