ОПТИМІЗАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ - ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ, Микола; ПРИКМЕТА, Андрій; ОЛІЙНИК, Андрій; НІКІТОВИЧ, Діана (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі наведено результати досліджень особливості використання машинного навчання в теле-комунікаційних мережах та здійснено опис основ теорії штучного інтелекту. Визначено характер випливу динамічної байєсівської мережі (DBN) та DNN на розвиток багатьох технологій, включаючи виявлення активності користувача, оцінку каналу та відстеження мобільності. Розглянуто показники ефективності комунікацій на основі теорії інформаційних вузьких місць, яка знаходиться на стику машинного навчання та прогнозування, статистики і теорії інформації. Наведено математичні вирази оптимізації функціональних характеристик радіомереж 5G/6G з використанням нових, достатньо формальних і водночас універсальних математичних інструментів з акцентом на технології глибокого навчання, що дозволяють проводити систематичний, надійний та інтерпретований аналіз великих випадкових мереж та широкий спектр їх мережевих моделей і практичних мереж.