ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ БІОГАЗОВИХ УСТАНОВОК НА ПІДПРИЄМСТВАХ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - БАБЕНКО, Олексій; КУТІНА, Марина; ПРОЦЕНКО, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Питання енергозбереження постає дедалі актуальнішим, враховуючи руйнування генеруючих об’єктів електроенергетики. Оскільки Україна має потужний промисловий сільськогосподаський комплекс, його частка у ВВП становить близько 10% та щорічно зростає, актуальною задачею є аналіз доцільності застосування біогазових установок на підприємствах тваринництва, агропереробки та міських відходів. В статті проведено дослідження обсягів відходів підприємств агропромислового комплексу та їх енергоємності, які можуть бути використані в якості сировини для виготовлення біогазу. Результати дослідження показали, що Україна має перспективи для розвитку біогазової енергетики, виходячи з потужного аграрного сектору. Застосування біогазових установок дозволить забезпечувати електричною енергією, теплом та гарячою водою підприємства аграрного комплексу, знизить навантаження на традиційні джерела енергії.