МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЗАПОВНЕННЯ МЕТАЛОМ ПІНОПОЛІСТИРОВОЇ ЛИВАРНОЇ ФОРМИ - САВИЦЬКИЙ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Сучасні підходи до заготівельного виробництва полягають в максимальному наближенні форми і розмірів заготовок до готової деталі, що суттєво здешевлює кінцеву деталь. Одним з методів точного лиття є лиття в газифіковані моделі, або піномоделі. В основу поставлено задачу розробити теоретичну модель заповнення пінополістирольної моделі рідким металом. Розглянуто аналіз процесу заповнення форми з газифікованою моделлю та процес заповнення форми при замкнутій системі литника. Аналіз отриманих рішень показує, що рух металу має характер аперіодичних коливань. Швидкість металу в формі максимальна в початковий момент подачі металу в форму і убуває по мірі її заповнення. Тиск парогазової суміші в початковий момент часу перевершує напір рідкого металу в стояку, що свідчить про можливість викиду металу з чаші. При цьому тиск в порожнині форми мало змінюється зі збільшенням газопроникності форми, що пояснюється порівняно невеликим зазором між фронтом плавлення моделі і дзеркалом металу. Однак зі збільшенням газопроникності внаслідок зменшення протитиску, збільшується швидкість металу в порожнині форми і пройдений ним шлях. Аналіз системи рівнянь дозволяє прогнозувати поведінку металу при конструюванні форм для лиття, що зменшує вірогідність виробничого браку.