ОПТИМІЗАЦІЯ ЧАСУ РЕАГУВАННЯ ВЕБ СЕРВЕРУ APACHE - ЛЕМЕШКО, АНДРІЙ; АНТОНЕНКО, АРТЕМ; ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ОЛЕКСІЙ; ЗАВАДСЬКИЙ, В’ЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У цій статті досліджуються підходи до онлайн-оптимізації веб-сервер Apache, зосереджуючись на параметрі MaxClients (який контролює максимальну кількість працівників). Використовуючи як емпіричні, так і аналітичні методи, ми показуємо, що MaxClients має увігнутий висхідний вплив на час відгуку, і, отже, методи підйому на пагорб можна використовувати для визначення оптимального значення MaxClients. Ми досліджуємо два оптимізатори, які використовують підйом на гору — один на основі методу Ньютона, а другий — на основі нечіткого керування. Третя техніка – це евристика, яка використовує зв’язок між використанням вузьких місць і мінімізацією часу відгуку. У всіх випадках онлайн-оптимізація скорочує час відповіді в 10 або більше разів порівняно зі статичним значенням за замовчуванням. Компроміси між онлайн-схемами такі. Метод Ньютона добре відомий, але не дає узгоджених результатів для дуже мінливих даних, таких як час відгуку. Нечітке керування більш надійне, але сходиться повільно. Евристика добре працює в нашій системі-прототипі, але її може бути важко узагальнити, оскільки вона вимагає знання про вузькі місця ресурсів і вміння вимірювати їх використання. Тематика є актуальною в контексті швидко зростаючої кількості веб-додатків та високих вимог до продуктивності та ефективності роботи веб-серверів. Дана тема досліджує можливості покращення швидкості та часу відповіді Apache веб-серверу за допомогою різноманітних технік та налаштувань, таких як оптимізація налаштувань сервера, використання кешування, стиснення даних, оптимізація маршрутизації запитів та інших. Метою даного дослідження є покращення продуктивності та швидкості відповіді Apache веб-серверу, що може бути корисним для розробників та адміністраторів веб-додатків та сервісів. Швидкість та час відповіді веб-серверів є критичними факторами для задоволення потреб користувачів та досягнення бізнес-цілей веб-додатків та сервісів. Apache є одним з найпоширеніших веб-серверів у світі, тому оптимізація часу відповіді Apache серверу є важливим завданням для багатьох розробників та адміністраторів веб-додатків та сервісів. В даному дослідженні будуть розглянуті різні підходи та техніки для оптимізації часу відповіді Apache веб-серверу, зокрема налаштування параметрів сервера, використання кешування, стиснення даних, оптимізація маршрутизації запитів та інші. Результати дослідження можуть бути корисними для розробників та адміністраторів веб-додатків та сервісів, які мають справу з використанням Apache веб-серверу. Оптимізація часу відповіді Apache серверу може значно поліпшити продуктивність та ефективність веб-додатків та сервісів, що в свою чергу може призвести до задоволення користувачів та досягнення бізнес-цілей.