КОНТРОЛЬ І ПІДТРИМКА ЯКОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ У VOIP МЕРЕЖІ - КОВАЛЕНКО, ОЛЕКСАНДР; БОНДАРЕНКО, ВІКТОР; БОНДАРЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Запропоновано підхід до контролю і підтримки якості обслуговування, який полягає у додаванні до моніторингу найбільш використовуваних показників якості ще одного – коефіцієнта ефективності мережі. Коефіцієнт ефективності мережі розроблений для того, щоб виключити поведінку користувачів і краще представляє чисту продуктивність мережі. Моніторинг цього показника підвищує достовірність визначення інтервалу часу, в якому відбувається наближення до критичного моменту динаміки зміни якості обслуговування. Погіршення показників якості обслуговування, яке свідчить про можливість настання критичного моменту, потребує виконання певних адміністративних дій. Одним з варіантів таких дій є запуск алгоритму вибору найкращого маршруту, що керує маршрутизацією викликів. Алгоритм потребує певного обсягу обчислень в реальному часі, що створює додаткове обчислювальне навантаження. Запропонований підхід за рахунок контролю додаткового показника підвищує рівень впевненості в тому, що динаміка змін показників якості потребує додаткових обчислень для зміни маршрутизації, що в свою чергу дозволяє підтримувати якість обслуговування на належному рівні.