МОДЕЛЬ ПОДАННЯ МІМІЧНИХ ПРОЯВІВ ЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ ЛЮДИНИ ДЛЯ СИСТЕМ ВІДЕОНАГЛЯДУ - КАЛИТА, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Дана робота пропонує нову спрощену модель подання мімічних проявів емоційних станів людини для систем, що відповідають вимогам безпеки. У результаті обчислювальних експериментів було виділено основні ділянки обличчя, що впливають на відображення емоційних станів. До них належать ділянки обличчя з бровами, очима та ротом. Насамкінець, було виділено якісні характеристики зміщень точок. Форми групування станів, як відображення сукупності ознак, були визначені та формалізовані на основі методів візуальної аналітики. Як наслідок, груповані дані формалізували класи емоційних проявів. Перевагою розробленої моделі є невелика обчислювальна складність, що забезпечує розпізнавання змін емоційного стану людини за мімічними проявами за відеокамерами з низькою роздільною здатністю або на великій відстані. У підсумку, результати проведених експериментальних досліджень підтвердили, що запропонована модель забезпечує ефективну формалізацію мімічних проявів обличчя, що відображають емоційні стани людини, і може мати практичне застосування для покращення дотримання вимог безпеки в реальних середовищах.