ФОРМУВАННЯ ШКІРИ, НАПОВНЕНОЇ МОДИФІКОВАНОЮ СИНТАННО-ТАНІДНОЮ КОМПОЗИЦІЄЮ - ДАНИЛКОВИЧ, АНАТОЛІЙ; ЛІЩУК, ВІКТОР; САНГІНОВА, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Розроблено технологію наповнювання-пластифікації шкіряного матеріалу для верху взуття з напівфабрикату хромового дублення сировини яловиці легкої з використанням синтанно-танідної композиції, модифікованої алкілкарбоксиетаноламіном аліфатичних кислот фракції С7–9. За комплексом фізико-хімічних і технологічних властивостей дослідний напівфабрикат й отриманий шкіряний матеріал перевершують промислові зразки. Зокрема, об’ємний вихід і питома поверхнею напівфабрикату підвищуються відповідно на 8,0 і 11,0 %, а вихід площі матеріалу – на 3,2 %. Деформаційні властивості різних топографічних ділянок отриманого матеріалу також свідчать про підвищену однорідність його структури і можливість ефективного використання для виготовлення деталей верху взуття.