ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПРЕКУРСОРІВ НА СТРУКТУРНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СИНТЕЗОВАНИХ НАНОЧАСТИНОК ZNO - АСАУЛЮК, ТЕТЯНА; САРІБЄКОВА, ЮЛІЯ; СЕМЕШКО, ОЛЬГА; КУЛІШ, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У даній роботі наночастинки цинку оксиду (ZnO) отримані методом прямого осадження у водному розчині з використанням двох різних прекурсорів – цинку ацетату дигідрату і цинку хлориду – за однакових умов синтезу. Вплив обраних прекурсорів на структурні параметри кожного синтезованого зразка оцінювали за допомогою рентгеноструктурного аналізу. Результати аналізу демонструють синтезовану фазу ZnO з гексагональною структурою вюрциту і середніми розмірами кристалітів 28 нм для обох досліджуваних зразків. На основі даних рентгенограм визначено міжплощинну відстань, розмір кристалітів, щільність дислокацій і мікронапруження для різних кристалографічних площин. Аналіз отриманих значень показує невеликі відмінності утворених кристалічних матеріалів в залежності від використаного прекурсору. Розраховані структурні параметри обох синтезованих зразків ZnO добре узгоджуються зі стандартними звітними даними (JCPDS 36-1451). Досліджено вплив обраних прекурсорів на константи решітки, об’єм елементарної комірки, довжину зв’язку Zn–O та кристалічність синтезованих зразків ZnO. Встановлено, що зразок, отриманий з прекурсору цинку ацетату дигідрату характеризується відсутністю домішок та більш високою кристалічністю (93%), у порівнянні зі зразком, синтезованим з цинку хлориду, кристалічність якого становить 86%. Результати дослідження мають практичне значення для простого синтезу нанодисперсних форм ZnO і їх можливого застосування в опорядженні текстилю.