СИЛОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕАКТИВНИХ НАВАНТАЖЕНЬ У КІНЕМАТИЧНИХ ПАРАХ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ З РОБОЧОЮ ЄМКІСТЮ ЗІ СКЛАДНИМ ПРОСТОРОВИМ РУХОМ ТА ЗМІННИМ ОБ’ЄМОМ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; БЛАЖЕНКО, МАРІЯ; ПАНАСЮК, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Високої продуктивності під час виконання фінішних галтувальних технологічних операцій, а також технологічних процесів змішування сипких дрібнодисперсних речовин можна досягнути із використанням обладнання, у якому робочі ємкості виконують складний просторовий рух. На сьогоднішній день відомі різні типи розроблених галтувальних машин зі складним просторовим рухом робочих ємкостей. Кожен тип такого обладнання відповідає реалізації різних галтувальних технологічних операцій – відділення деталей від ливників, шліфування чи полірування виробів, очищення металевих деталей від корозії або змішування сипких дрібнодисперсних речовин. При експлуатації галтувального обладнання у кінематичних парах виникають різні реактивні навантаження, які залежать від конструктивних особливостей машин. Із застосуванням системи автоматизованого проєктування «SolidWorks» виконано 3D моделювання та подальше силове дослідження моделі галтувальної машини з робочою ємкістю зі складним просторовим рухом та змінним об’ємом. У кінематичному ланцюзі досліджуваної машини використовується додаткова рухома ланка шатун із обертальною та поступальною кінематичними парами. У ході виконання силового дослідження визначено реакції в усіх обертальних та поступальній кінематичних парах, досліджено вплив зміни міжосьової відстані робочої ємкості та додаткової рухомої ланки шатуна на максимальні значення реакцій в кінематичних парах машини. Представлені результати аналітичних досліджень можуть бути застосовані у відповідних конструкторських бюро машинобудівних підприємств на стадії проектування обладнання зі складним просторовим рухом робочих ємкостей та галтувальних технологічних процесів.