ЗАСТОСУВАННЯ КРЕМНЕЗЕМИСТИХ ПОРІД ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ МІЦНОСТІ ВИРОБІВ БУДІВЕЛЬНОЇ КЕРАМІКИ - СУББОТА, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Скорочення запасів високоякісної глинистої сировини призвело до необхідності використовувати інші джерела сировини, які б забезпечили виробництво будівельної кераміки. Останнім часом увага приділяється використанню кремнеземистих порід (опок, трепелів, діатомітів), запаси яких в Україні досить значні, але використовуються не достатньо. В статті наведено результати досліджень складів мас на основі місцевої легкоплавкої глини та в якості домішки застосування недефіцитної кремнеземистої мінеральної породи. Це дозволить розширити застосування місцевих природних мінералів для ефективного та екологічно чистого виробництва будівельної кераміки.