ВИПРОБОВУВАННЯ БАКТЕРІАЛЬНИХ ФІЛЬТРІВ ТА КОНСЕРВАНТІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ЛІОФІЛІЗОВАНОГО СЛИЗУ РАВЛИКА КОСМЕТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - ХРОКАЛО, ЛЮДМИЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Слиз равлика є одним з популярних інгредієнтів, що стрімко захоплює сучасний ринок косметичних засобів. Застосування слизу в косметології обумовлено високим вмістом в ньому біологічно активних сполук: специфічні протеїди, глікопептиди, гіалуронова кислота, алантоїн, забезпечують зволоження, профілактичну та лікувальну дію на пошкоджену і піддану віковім змінам шкіру. Склад та властивості слизу залежать від виду равликів-продуцентів, умов їх вирощування на фермі та технологічних рішень для отримання кінцевого продукту. Нами були проведені мікробіологічні тести щодо аналізу чистоти та біобезпеки слизу равлика з використанням диференційно-діагностичних агарових середовищ, який продемонстрував ризики зараження слизу, який виробляють равликові ферми, бактеріями групи кишкової палички та стафілококами. З метою дотримання вимог біологічної безпеки та продовження строку придатності доцільно проводити тонку фільтрацію та додавати антисептичні речовини до фільтрату слизу. Був проведений мікробіологічний аналіз двох партій ліофілізованого слизу равлика Helix aspersa після внесення консервантів, таких як Шаромікс 300, лізоцим, натаміцин у поєднанні з нізином і використання ацетилцелюлозних мікропористих фільтрів з діаметром пор 2 мкм. Найкращі результати щодо очищення від небажаних мікроорганізмів показало внесення 1% консерванту Шаромікс 300 та застосування бактеріальних фільтрів в комбінації з 0,5% Шаромікс 300.