БЕЗПЕКА ФУНКЦІОНУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ НА ОСНОВІ НЕЙРОННОЇ МОДЕЛІ КОНТРОЛЮ ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ - ТОРОШАНКО, ОЛЕКСАНДР; АФАНАСЬЄВ, ПАВЛО; ІЩУК, ІГОР; ТОРОШАНКО, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Запропонований спосіб забезпечення безпеки функціонування комп’ютерної мережі на основі схеми прогнозування і виявлення перевантажень. Керування перевантаженням здійснюється шляхом регулювання вхідного потоку даних і аналізу функції чутливості продуктивності мережі. Градієнт функції чутливості характеризує швидкість зміни даної функції і надає оптимальний напрям для налаштування швидкості джерела даних. Для визначення функції чутливості запропоновано використання простої нейронної мережної моделі динамічної системи. Визначення градієнту за поточним значенням знаку функції чутливості показника продуктивності здійснюється на основі алгоритму адитивного збільшення / множинного зменшення. Даний алгоритм є альтернативою системи прогнозування перевантаження і керування потоком, заснованої на контролі поточного значення величини вхідної черги у порівнянні з заданим порогом. Розглянута нейронна модель для багатокрокового передбачення стану черги на стороні приймача телекомунікаційної мережі. Представлені результати порівняльного аналізу способів контролю перевантаження на основі аналізу довжини черги і на основі аналізу показника чутливості з 1-кроковим та 3-кроковим горизонтами передбаченням стану мережі. Дослідження проведене для синусоїдальної та випадкової функцій вузького місця черги. Показано, що ключові показники ефективності мережі для схеми на основі функції чутливості кращі, ніж для схеми на основі аналізу довжини вхідної черги. Для систем на основі аналізу функції чутливості схема з трикроковим горизонтом передбаченням стану забезпечує кращу продуктивність і меншу величину черги на обслуговування ніж схема з однокроковим горизонтом.