ОПТИМІЗАЦІЯ ЧАСУ ПРОЦЕСУ УЗГОДЖЕНОСТІ ДАНИХ В NOSQL - БЕЛОУС, РОМАН; КРИЛОВ, ЄВГЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Наголошено, що продуктивність розподіленої інформаційної системи залежить від багатьох факторів, включаючи розмір і структуру бази даних, використовуване обладнання, кількість реплік та їх географічне розташування. Зроблено висновок про перспективність концепції нереляційних баз даних NoSQL та зроблено висновок, що була запропонована для ефективного зберігання та забезпечення швидкого доступу до великих обсягів інформації, т. зв. Big Data, що неможливо досягти використовуючи традиційні системи управління реляційними базами даних. Розкрито сутність поняття «база даних NoSQL» та названо існуючі на даний час труднощі у користуванні великих систем. В базах даних NoSQL для забезпечення високої відмовостійкості використовується багаторазова реплікація (копіювання) запису. Але для них існує суттєвий недолік, адже в цих системах не підтримується режим ведення транзакцій і блокувань, тому виникає проблема узгодження даних. Наголошено, що у базах даних NoSQL в основному використовуються два способи розміщення і оновлення часу процесу узгодженості даних в NoSQL: за принципом «головний-підлеглий» (master-slave) і «по кільцю» (ring). Описана модель сильного узгодження даних в NоSQL та розглянуто приклад оптимізації часу для онлайн журналу «eClass». Встановлено, що навіть при великих значеннях інтенсивності надходження вимог на читання λ час очікування не перевищує 3 мс. Однак при виконанні аналітичних запитів цей час може зрости, так при великих N і великої інтенсивності вхідних вимог на читання цей час може досягати 7 мс.