ДОСЛІДЖЕННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАСІННЯ ГАРБУЗА ДЛЯ ЧИСЕЛЬНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЇХ СЕПАРАЦІЇ - ТЕСЛЮК, ГЕННАДІЙ; ЗОЛОТАВСЬКА, ОЛЕНА; ПОНОМАРЕНКО, НАТАЛІЯ; ІВЛЄВ, ВІТАЛІЙ; ЛУЦ, ПАВЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статті вперше встановлено, що кут зовнішнього тертя мезги гарбуза залежить від зовнішнього тиску. Встановлені причини цього явища. Це, перш за все, зміна структури, вичавлення повітря та води. Розроблена оригінальна методика і відстежена залежність. Як показали дослідження, коефіцієнт тертя збільшується прямо пропорційно зовнішньому тиску у діапазоні до 0,5 МПа. З достатньою для розрахунків точністю можна вважати, що коефіцієнт тертя збільшується в середньому на 0,03 на кожні 0,1 МПа тиску. Встановлено, що пружність гарбузового насіння і опір механічному пошкодженню у вигляді проколювання прямо пропорційно залежить від його геометричних розмірів.