ПРОГРЕСИВНА IOT-ПЛАТФОРМА НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРИФЕРІЙНИХ ОБЧИСЛЕНЬ - НІКОЛЬСЬКИЙ, СЕРГІЙ; КЛИМЕНКО, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті представлено передову платформу IoT, яка використовує технологію периферійних обчислень, революціонізуючи обробку та аналіз даних у середовищі Інтернету речей (IoT). Завдяки перенесенню функцій збору, обробки та аналізу даних на локальний рівень мережі IoT, платформа ефективно зменшує затримки і знижує надмірні витрати на передачу даних, пов’язані з глобальною мережею. Основна архітектурна концепція базується на автономному багатофункціональному обчислювальному центрі, який відповідає за виконання найважливіших завдань, включаючи збір, обробку та всебічний аналіз даних, отриманих від пристроїв Інтернету речей. Крім того, вона полегшує візуалізацію системи, моніторинг на основі різноманітних показників і пропонує широкий спектр користувацьких сервісів. Функціональна модель платформи охоплює різні сфери, сприяючи інноваціям та ефективності. Прототип платформи Інтернету речей був розроблений для проведення експериментального аналізу, оцінки апаратних і технічних можливостей запропонованих інструментів, що відкриває шлях для подальшого розвитку і вдосконалення. Архітектура складається з трьох основних компонентів: Пристрої Інтернету речей, периферійний обчислювальний центр і зручний інтерфейс. Пристрої Інтернету речей, оснащені датчиками, збирають дані, які передаються до периферійного обчислювального центру для аналізу в режимі реального часу, що значно зменшує вимоги до передачі даних через глобальну мережу. В результаті, платформа значно підвищує економічну ефективність і швидкість реагування. На закінчення, ця стаття демонструє трансформаційну платформу Інтернету речей, яка розширює можливості периферійних обчислень, оптимізуючи обробку та аналіз даних. Багатофункціональний обчислювальний центр служить стрижнем, долаючи проблеми, пов’язані з даними в екосистемі IoT. Прототип слугує цінним випробувальним майданчиком, що дає змогу отримати інформацію для майбутніх удосконалень. Використовуючи цю найсучаснішу платформу, підприємства та галузі можуть розкрити весь потенціал Інтернету речей, відкриваючи нову еру ефективності та інновацій.