МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ РОТОРІВ ЗМІННОЇ МАСИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ МАШИН - ГРАБАР, ІВАН; ЖУКОВСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР; СЕНН, ФІЛІПП (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Досліджено динамічні параметри роторів змінної маси намотувально-розмотувальних машин в нелінійній постановці. Для одного з наближень - постійній лінійній швидкості намотування V=const отримано в явному виді інженерні залежності від часу для наступних параметрів: поточного радіусу ротора r(t), кутової швидкості ω(t), моменту інерції Ix(t), моменту кількості руху Lx(t). Дані залежності є основою для створення програмно-апаратного комплексу динамічного управління та підтримки заданих параметрів розмотувально-намотувальних технологічних машин в режимі on line. Проведено комп’ютерне моделювання моделі для параметрів конкретної технологічної машини – продольно-різального стану ПРС5-201 виробництва заводу «Іжважмаш». Результати моделювання отримали гарну збіжність з експериментальними даними, отриманими в натурному експерименті. Актуальність роботи підтверджена актами провадження на кількох підприємствах паперової галузі в Україні та Європі.