ПАРАЛЕЛЬНИЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ З КОРИГУВАННЯМ ЧАСОВОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ВИХІДНОГО СИГНАЛУ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; КИРИЛЮК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запропоновано метод розширення динамічного діапазону паралельних аналого-цифрових перетворювачів (АЦП) на базі коригування часової невизначеності вихідного сигналу. Наведена структура паралельного пристрою аналого-цифрового перетворення з багатофазовою дискретизацією, що базується на паралельному нарощуванні декількох каналів АЦП. Доведено, що часова невизначеність вихідного сигналу АЦП проявляється у вигляді періодично повторюваних складових широкосмугового шуму у спектрі цифрового сигналу АЦП. При цьому здійснюється компенсація похибки часової нестабільності у цифровій формі з використанням розкладання у ряд Тейлора. Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається розширити динамічний діапазон 16-розрядного швидкодійного АЦП на 25 дБ у смузі високих частот.