ПОТЕНЦІАЛ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВИХ АГЛОМЕРАЦІЙ УКРАЇНИ - БОЙКО, СЕРГІЙ; КАСАТКІНА, ІРИНА; БЕРІДЗЕ, ТЕТЯНА; ЖУКОВ, ОЛЕКСІЙ; БОМБИК, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В Україні найбільшою агломерацією розробок корисних копалин вважається Криворізький залізорудний басейн, яка включає в себе велику кількість гірничих підприємств. Між тим, шкідливий вплив на навколишнє гірничих підприємств дуже значний та спричинює насамперед порушення придатних до використання у сільському господарстві родючих земель. Слід зазначити, що гірничі підприємства є вагомими споживачами електричної енергії, яка на сьогоднішній день має певні обмеження у її споживанні та зважаючи на фактичне споживання та надані ліміти максимального енергоспоживання на сьогоднішній день у дефіциті як у Дніпропетровській області, так і в Україні. Останніми роками в Україні активно розвивається сонячна енергетика. Питання впровадження сонячних електростанцій в умовах промислових агломерацій на теренах України є актуальними не тільки серед наукової спільноти, а й серед промислових підприємств. Для проблеми, що досліджується, логічним та доцільними є опрацювання та аналіз відповідних показників погодних умов. Таким чином, отримані аналітичні та кількісні прогнозні значення індексів сезонності та пікових годин сонячної інсоляції. Застосування отриманих розрахунків дозволяє визначити проблему оптимальності застосування пропонованих пристроїв сонячних електростанцій, для отримання максимально-можливого значення генерованої потужності для даних умов. Позитивним рушієм у цьому напрямку є також факт використання просторів територій виведених з експлуатації та діючих промислових агломерацій для виробництво енергії в екологічно безпечний спосіб.