ВИЗНАЧЕННЯ КОНТАКТНОГО ТИСКУ В ЦИЛІНДРИЧНІЙ НАПРЯМНІЙ КОВЗАННЯ З ПЕРЕКОСОМ ОСЕЙ - ВИЧАВКА, АНАТОЛІЙ; ДИХА, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Визначений вплив розмірів напрямної і кута перекосу на величину максимальних контактних тисків у циліндричній напрямній ковзання. Представлена розрахункова схема контакту з перекосом циліндричної напрямної. Для вирішення контактної задачі використовується наступна система вихідних рівнянь: умова рівноваги в контакті, умова суцільності в контакті, геометрична умова і залежність для контактного тиску. В результаті розв’язку системи отримаємо інтегральне рівняння для кута контакту і контактного тиску в будь-якому перерізі напрямної. Інтеграл у загальному рішенні зводиться до елементарних функцій із результатами наведеними в таблиці. Для функції переміщень у вигляді трапеції при заданому куті перекосу та довжині лінії контакту наведені графіки визначення переміщень в контакті і відповідно контактного тиску.