ВИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ ПОХОДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ВІД НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - ГУНЬКО, ІРИНА; ЛИСИЙ, ВЛАДИСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі представлено метод оцінювання частки електроспоживання конкретного споживача, яка забезпечується відновлювальними джерелами енергії (ВДЕ). Зокрема, йдеться про оцінювання частки електроенергії певного споживача, яку він отримує з низьковуглецевих джерел енергії (НВДЕ). Підтвердження походження спожитої електроенергії дозволяє виробникам випускати продукцію з зеленим маркуванням та/або покращити імідж компанії перед клієнтами, інвесторами та партнерами. Метод ґрунтується на методах та алгоритмах розрахунку усталених режимів електричних мереж. Метод базується на алгоритмах розрахунку усталених режимів електричних мереж. В методі використовується математичну модель для визначення складових перетікань електроенергії у вітках мережі, застосовуючи коефіцієнти розподілу струмів від вузлів з джерелами генерації та вузлові напруги. Оскільки НВДЕ, серед яких станції, що працюють на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) та атомні електростанції в електроенергетичних системах (ЕЕС) для передачі генерованої ними електроенергії використовують електричні мережі загального призначення, то визначення їх частки потужності в перетоках дозволяє враховувати вплив різних джерел генерування на параметри режиму ЕЕС. В роботі виконано розрахунок усталеного режиму 14 вузлової схеми з різними класами напруги (110 кВ та 220 кВ), різними джерелами енергії, серед яких НВДЕ. Зокрема, шляхом розрахунків з використанням методу гарантованого походження електроенергії, визначено перетоки потужності у вітках електричної схеми та втрати потужності в них. Результати комп’ютерно моделювання в програмному комплексі Power Factory співрозмірні з результатами розрахунків, що підтверджує адекватність методу.