КІНЕМАТИЧНЕ ПРОЕКТУВАННЯ ЯК ЗАСІБ УТОЧНЕННЯ КООРДИНАТ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - АФТАНАЗІВ, ІВАН; ШЕВЧУК, ЛІЛІЯ; СТРОГАН, ОРИСЯ; КОРЕНДІЙ, ВІТАЛІЙ; СТРУТИНСЬКА, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті запропоновано задіяти до процесів уточнення координат літальних апаратів математичний апарат кінематичного проектування. Запропонована схема просторового розташування групи безпілотних дронів-камікадзе, зорієнтованих на виявлення і ліквідацію ворожих розвідувальних та ударних безпілотних літальних апаратів. Вперше запропоновані математичні залежності, які дозволяють оснащеному програмами штучного інтелекту дрону-оператору (умовному керівнику групи дронів-перехоплювачів) почергово спрямовувати на ліквідацію ворожих дронів найближче розташовані до них у повітряному просторі дрони-ліквідатори. На принциповій схемі використання кінематичного проектування для ліквідації ворожих безпілотних літальних апаратів продемонстровано механізм оптимізації вибору черговості атак дронів-ліквідаторів на ворожі об’єкти. Послідовність дій та розрахунків і порівняльного аналізу проілюстровано на запропонованій типовій блок-схемі залучення штучного інтелекту та механізмів кінематичного проектування для ліквідації ворожих диверсійних безпілотних літальних апаратів. На прикладі групи (так званого «рою») дронів-ліквідаторів, очолюваної дроном-оператором, із конкретними заданими числовими значеннями параметрів їх просторових переміщень та змінних координат проілюстровано можливості та переваги запропонованого методу визначення координат ворожих літальних апаратів. Основна із цих переваг - вищий відсоток ймовірності та точності визначення координат ворожих літальних апаратів, а отже, і можливої їх ліквідації.