КІНЕТИКА ВЗАЄМОДІЇ КАЛІЙСУПЕРОКСИДУ З 18-КРАУН-6 - ЄФІМОВА, ІРИНА; ОПЕЙДА, ЙОСИП; БЕССАРАБОВ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Досліджено процеси розчинення КО2 у присутності 18-краун-6 в диметилсульфоксиді (ДМСО), порівняно властивості комплексів, що утворилися, з властивостями комплексів з KCl, KBr, KI і КОН (в загальному випадку КХ). Методом вимірювання електричної провідності вивчено зміну електричної провідності систем КО2 -18-краун-6 - розчинник, КOH- 18-краун-6 - розчинник і KBr - 18-краун-6 - розчинник в ході утворення відповідних іонів при взаємодії краун-ефіру з КХ у твердому вигляді. Досліджено комплексоутворення в системах КО2-18-краун-6-розчинник, КOH-18-краун-6-розчинник та KBr-18-краун-6-розчинник у диметилсульфоксиді. Показано, що залежності питомої електричної провідності розчину від часу при взаємодії KO2, KOH і KBr c 18-краун-6 в ДМСО є типовими кінетичними кривими з асимптотами. Лімітуючую стадією є взаємодія розчиненого реагенту з поверхнею твердої речовини. Проаналізовано можливі кінетичні механізми процесу. Показано, що зміна електричної провідності з часом у цих умовах описується експоненціальним рівнянням. Визначено коефіцієнти цього рівняння для різних систем. Доведено, що величина параметра, який характеризує вміст іонів при t®¥, залежить від концентрації кожного з реактантів і визначається концентрацією того з них, який є присутнім у суміші в найменшій кількості. Отримані кінетичні рівняння дозволяють оцінити час, необхідний для досягнення рівноваги. Показано, що час досягнення асимптотичних значень залежить від природи аніону. Встановлено залежності електричної провідності розчинів солей та КОН у присутності 18-краун-6 у стані рівноваги від концентрації компонентів. Доведено, що кінетика утворення дисоційованого на іони комплексу краун-ефір - сіль описується експоненційним рівнянням, параметри якого залежать від концентрації компонента, взятого в нестачі, та природи аніону. Вперше встановлено залежність електричної провідності від складу бінарних сумішей KBr - KO2, KCl-KO2 , KI - KO2. . Отримані кінетичні рівняння дозволяють оцінити час, необхідний для досягнення рівноваги. Показано, що рівноважні розчини зберігають властивості протягом 150-ти годин і можуть бути надалі використані для вивчення реакцій за участю активного кисню.