ГЕНЕРУВАННЯ ДОПУСТИМОЇ МНОЖИНИ РОЗКЛАДОК ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЄКТУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ СХЕМ РОЗКРОЮ МАТЕРІАЛІВ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ НА ДЕТАЛІ ГАЛАНТЕРЕЙНИХ ВИРОБІВ - ЧУПРИНКА, ВІКТОР; НАУМЕНКО, БОГДАН; ОСИПЕНКО, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі розглянута одна із основних задач, яка виникає при розробці алгоритмів та програмного продукту для автоматизованого проєктування розкрійних схем матеріалів прямокутної форми на деталі галантереї, а саме генерування множини допустимих розкладок. Ця задача зводиться до пошуку параметрів подвійної прямокутної решітки, яка визначає схему розміщення деталей в згенерованій допустимій розкладці. В роботі представлені алгоритми пошуку параметрів цієї решітки, а саме алгоритми пошуку: - вектора зсуву наступної деталі відносно відносно попередньої в ряду розкладки; - вектора зсуву наступного ряду з однаково орієнтованими деталями відносно попереднього ряду; - вектора зсуву решітки для деталей, що повернуті на 180 градусів відносно решітки для деталей в базовому положенні.. Запропоновані алгоритми визначення параметрів подвійної прямокутної решітки дозволили розробити програмний продукт для генерування множини допустимих розкладок для деталей галантереї, який, автоматизованого проєктування розкрійних схем матеріалів прямокутної форми на деталі галантереї який став одним із основних модулів програмного продукту проєктування раціональних схем розкрою матеріалів прямокутної форми на деталі галантерейних виробів.