ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ – ШЛЯХ ДО ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ - ЧУЄНКО, ВІТАЛІЙ; ТАЗЕТДІНОВ, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття присвячена вивченню питань, що пов’язані з забезпеченням бізнес-процесів виробництва продукції ресурсами та управління цим процесом. Функціонування будь-якого підприємства та його розвиток забезпечується ресурсами – перш за все, їх наявністю та вмінням їх раціонально використовувати. Розглянуто поняття ресурсного забезпечення виробничих та бізнес-процесів підприємств, що є основним для успішної діяльності будь-якого підприємства. Узагальнено погляди науковців щодо поняття «ресурсного забезпечення». Визначено, що для ефективного функціонування бізнес-процесів та підвищення конкурентоспроможності підприємства повинна бути сформована система управління ресурсним забезпеченням діяльності підприємства. Визначені та охарактеризовані основні види ресурсів та сформовано структуру системи ресурсного забезпечення виробництва продукції. Враховуючи, що молочне скотарство є однією із стратегічних галузей тваринництва в Україні та забезпечує продовольчу безпеку держави, розглянуто напрямки управління ресурсами при виробництві молока, адже структура системи ресурсного забезпечення для кожного бізнес-процесу є індивідуальною. Проаналізовано на основі статистичних спостережень динаміку виробництва молока за останні роки. Визначено важливість забезпечення ресурсами на всіх рівнях управління підприємством. Цифровізація бізнес-процесів забезпечує швидкий доступ до баз даних, дозволяє здійснювати контроль та оперативно приймати рішення щодо ефективного використання ресурсів. Основним завданням забезпечення конкурентоспроможності продукції є зниження витрат на її виробництво. З допомогою цифровізації процесів вдасться оптимізувати надходження та витрати на всіх рівнях виробництва, адже зменшення ресурсоспоживання можливе лише при проведенні комплексної оцінки їх витрат та визначення шляхів раціонального використання. Це допоможе підприємству обрати правильний напрямок формування ресурсів та їх використання, а також досягти конкурентних переваг на економічному ринку.