ПОШУК ОБ’ЄКТІВ НА СУПУТНИКОВИХ ЗНІМКАХ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНИХ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - РОЗУМОВСЬКИЙ, МИКОЛА; КРОШНИЙ, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
З прискореним розвитком штучного інтелекту технології аналізу зображень дистанційного зондування привернули значну увагу у розумних містах. Останніми роками дослідження у сфері виявлення об’єктів на супутникових знімках зосередилися на виявленні та підрахунку невеликих щільно розташованих об’єктів на великих просторах. Виявлення дрібних об’єктів, як окрема гілка обробки зображень, залишається значною проблемою через обмежену роздільну здатність, розмір, кількість та орієнтацію об’єктів, а також інші фактори. У цій статті розглядаються методи виявлення об’єктів на основі глибокого навчання та їх застосування для виявлення дрібних об’єктів на супутникових знімках. Мета статті — забезпечити читачів глибоким розумінням дослідницьких цілей. Зокрема, об’єднати основні набори даних і методи оцінки, які широко використовуються в останніх техніках виявлення об’єктів. Також проаналізувати проблеми нерегулярності виявлення об’єктів на супутникових знімках і надати огляд методів виявлення дрібних об’єктів. Додатково, відбирати методи з найкращими показниками за останні роки для експериментів та аналізу. Нарешті, окреслюються виклики та перспективи для майбутніх досліджень, пов’язаних із виявленням дрібних об’єктів на супутникових зображеннях.