РОЗПІЗНАВАННЯ ОБЛИЧ В РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ ЗА ДОПОМОГОЮ БІБЛІОТЕКИ OPENCV ТА МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ PYTHON - ІЛАЩУК, МИКОЛА; КУШНІР, ІРИНА; МЕЛЬНИЧУК, СТЕПАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті розглядається процес розпізнавання облич, що є однією з ключових задач в області комп’ютерного зору. Основна увага приділяється використанню бібліотеки OpenCV, яка забезпечує інструменти для ефективного та швидкого виявлення облич на зображеннях та відео в реальному часі. У роботі описується каскад Хаара та алгоритм Віоли-Джонса, який лежить в основі визначення облич, реалізованого в OpenCV. Також розглядаються покрокові етапи реалізації проекту на мові програмування Python, обробка зображень. Наводяться результати експериментів, що демонструють ефективність і точність запропонованого підходу. Стаття буде корисною для розробників, інженерів та дослідників, зацікавлених у впровадженні технологій розпізнавання облич у своїх проектах використовуючи базові алгоритми компʼютерного зору.