РОЗРОБКА ТРИКОТАЖНОГО МАТЕРІАЛУ ЧОХЛА ДЛЯ КУЛЬТІ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ ПРОЦЕСУ В’ЯЗАННЯ НА ПАРАМЕТРИ ЙОГО СТРУКТУРИ - ГАЛАВСЬКА, ЛЮДМИЛА; ДУДНИК, ІННА; АРАБУЛІ, АРСЕНІЙ; КОЛЬЧИК, ДЕНИС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті висвітлено результати досліджень впливу технологічних параметрів процесу в’язання на параметри структури трикотажних матеріалів трубчастої форми, призначених для виготовлення функціональних чохлів для культі. Встановлено характер впливу щільності в’язання, швидкості подачі еластомерної нитки та рапорту її прокладання на довжину нитки в петлі, товщину, поверхневу густину трикотажу та ширину трубки напівфабрикату виробу. Існує світовий досвід виготовлення трикотажних чохлів для культі з компресійним ефектом. Такі чохли сприяють формуванню культі та зняттю набряку на етапі реабілітації перед протезуванням. Для створення компресії в структуру трикотажного матеріалу вводять еластомерну нитку. Натяг еластомерної нитки й відповідно рівень компресії виробу циліндричної форми регулюється у процесі в’язання шляхом зміни швидкості її подачі у зону в’язання. У ході виконання роботи виготовлено дослідні зразки трикотажних матеріалів з прокладанням еластомерної (резинової) нитки 9,9 текс з подвійним обплетенням поліефірною текстурованою ниткою 4,4 текс у вигляді пресових накидів та протяжок з рапортами 1+1 та 1+3. Ґрунт полотна вироблено гладким платированим переплетенням, де у якості платировочної нитки використано бавовняну пряжу лінійної густини 20 текс, а у якості ґрунтової текстуровану поліамідну нитку 4,4 текс з еластановим сердечником 2,2 текс. У відповідності до існуючих стандартизованих методик визначено параметри структури дослідних зразків трикотажних матеріалів та встановлено характер впливу на них технологічних параметрів в’язання. Виявлено, що на довжину нитки в петлі впливає заданий параметр щільності в’язання по вертикалі та рапорт прокладання еластомерної нитки. Усі інші досліджувані параметри петельної структури та лінійні виміри трикотажних напівфабрикатів трубчастої форми виявились чутливими до зміни швидкості подачі еластомерної нитки у зону в’язання, щільності в’язання по вертикалі та рапорту прокладання еластомерної (резинової) нитки в структуру ґрунту трикотажного матеріалу. Встановлені у ході досліджень кореляційні залежності дозволяють проєктувати трикотажні матеріали та вироби трубчастої форми для чохлів із заданими параметрами петельної структури.