RDF-МОДЕЛЬ ГРАФА БІТКОЇН-ТРАНЗАКЦІЙ - Жикін, Юрій; Онай, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Ланцюг блоків Біткоїна містить історію всіх Біткоїн-транзакцій від початку роботи мережі. Для того, щоб кожен учасник мережі міг легко перевірити відповідність будь-якої транзакції набору характеристик, що описують правильну транзакцію, вся інформація в транзакції, а саме кількість біткоїна, що змінила власність, попередні власники та нові власники, є відкритою. Сукупно ця інформація утворює граф Біткоїн-транзакцій, що відображає історію зміни власності одиниць біткоїна від початку роботи мережі. Цей граф може бути розширений інформацією про зв’язки між ідентичностями користувачів Біткоїн-мережі (електронними поштами тощо) та псевдонімними ідентичностями Біткоїн-мережі (Біткоїн-адресами), і такий розширений граф може використовуватись для аналізу грошових потоків між користувачами Біткоїн-мережі. Вивчення можливостей такого аналізу є дуже важливим з точки зору захисту транзакційної приватності індивідуального користувача. У даному дослідженні пропонується модель графа Біткоїн-транзакцій на основі технології Інфраструктури Опису Ресурсів, що дозволяє швидко знаходити попередні та наступні транзакцій на довільній відстані від транзкції, що розглядається, а також розширювати граф транзакцій анотаціями про можливі звязки між транзакціями та пов’язаними зовнішніми даними без необхідності змінювати схему бази даних. Також у дослідженні порівнюється швидкість пошуку попередніх та наступних транзакцій у RDF-представленні графа та альтернативних представленнях. Описана модель може бути використана на практиці для побудови графа Біткоїн-транзакцій у вигляді множини тверджень у базі даних, що може зберігати RDF-трійки, та здійснення пошуку патернів у такому графі за допомогою будь-якої мови запитів, що підтримується такою базою даних.