ГІБРИДНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ДІПФЕЙКІВ НА ОСНОВІ ЛЮДСЬКОГО ОБЛИЧЧЯ - ПІЦУН, ОЛЕГ; МЕЛЬНИК, НАЗАР; ЛІП’ЯНІНА-ГОНЧАРЕНКО, ХРИСТИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Генеративний штучний інтелект відіграє дедалі важливішу роль у сучасному житті, відкриваючи нові можливості в різних сферах, від медіа до технологій безпеки. Ця технологія активно використовується у графіці, дизайні та виробництві нових графічних об’єктів, що не лише розширює горизонти креативності, але й підвищує ефективність роботи професіоналів. Однак, зростання популярності генеративного інтелекту також породжує серйозні виклики, зокрема у вигляді діпфейків — відео та зображень, які маніпулюють реальністю, зображуючи людей у неправдивому контексті. У даній роботі детально аналізуються сучасні підходи, інструменти та датасети, що використовуються для розробки діпфейків. Завдяки цьому аналізу, вдається виявити основні тенденції в їх розпізнаванні, які є критично важливими для розуміння способів захисту від дезінформації. Запропоновано узагальнений підхід до розпізнавання діпфейків на основі алгоритмів комп’ютерного зору та архітектур згорткових нейронних мереж. Цей комплексний підхід інтегрує різноманітні методи, що дозволяє ефективно детектувати елементи, які характеризують фейки, зокрема у контексті людських облич. Крім того, робота обговорює виклики, що постають перед сучасними системами розпізнавання, такі як адаптація до нових технік створення діпфейків та забезпечення високої точності розпізнавання в умовах постійної еволюції технологій. Важливим аспектом є вивчення етичних та правових аспектів використання діпфейків, що підкреслює необхідність розвитку відповідних норм та стандартів у цій динамічно змінній сфері. Окрім технічних аспектів, увага приділяється й соціальним наслідкам діпфейків, що включають можливість маніпуляцій з громадською думкою та вплив на особисту безпеку.