ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕДУМОВ РОЗРОБКИ СЕРВІСУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ API - Kotenko, Nataliia; ZHYROVA, TETYANA; RUDENCO, OLGA; ALEKSANDROV, ANDRII (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті проаналізовано наявну документацію, якою забезпечуються основні компоненти запропонованого до розробки програмного забезпечення та загалом його концепцію. Визначено стандарти та підходи, які будуть забезпечувати працюючий сервіс зі створення програмних інтерфейсів. Визначено основу роботи програмного забезпечення – мережеву взаємодію систем, для якої передбачається використання стеку протоколів TCP/IP як основи передачі даних в мережі та сутності програмних інтерфейсів, конкретного протоколу HTTP, який забезпечує передачу даних до та від програмних інтерфейсів. REST API – архітектурний стиль клієнт-серверної взаємодії, дотримання якого буде потребуватися від користувачів, а також є основоположною вимогою до реалізації програмних інтерфейсів з точки зору послуг сервісу. Проведено порівняльний аналіз віртуалізації та контейнеризації для забезпечення можливості виконання користувацьких інструкцій, бізнес-логіки без впливу на працююче програмне та апаратне забезпечення. Проведено порівняльний аналіз з аналогічними програмними засобами та визначено ряд переваг та недоліків кожного, що дозволяє зрозуміти очікування користувачів та покращити їхній досвід, виявити ще не реалізовані можливості. The article analyzes the existing documentation provided for the main components of the proposed software development and its overall concept. Standards and approaches are identified that will ensure a working service for creating software interfaces. The basis of the software’s operation is determined to be network interaction between systems, for which the TCP/IP protocol stack is envisaged as the basis for data transmission in the network, and the essence of software interfaces, specifically the HTTP protocol, which facilitates data transmission to and from software interfaces. REST API is an architectural style of client-server interaction compliance with which will be required from users and is also a fundamental requirement for the implementation of software interfaces from the service’s perspective. A comparative analysis of virtualization and containerization has been conducted to provide the ability to execute user instructions, business logic without impacting the functioning software and hardware. A comparative analysis with similar software tools has been carried out, and a number of advantages and disadvantages of each have been identified, allowing us to understand user expectations and improve their experience, identifying yet unrealized opportunities.